• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Χρήσιμες Πληροφορίες

Είσοδος μελών

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2014 από το Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Δευτέρα, 16 Ιούνιος 2014 13:03


Δεκάδες είναι και φέτος οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας παρουσιάζει το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που αποτελεί τον πυρήνα του πολιτιστικού καλοκαιριού στο νησί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων κύριος Κώστας Γαλάνης μίλησε στο Aegina Portal για τους στόχους του συλλόγου, τις προσπάθειες και το έργο που επιτελεί με σημείο αναφοράς τα πολιτιστικά δρώμενα. Ο κύριος Γαλάνης παρουσίασε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, διαλέξεις, θέατρο από το Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Αίγινας (Σάββατο 19/7 - Κυριακή 20/7 που θα γίνει φέτος στην αυλή του Λαογραφικού, λόγω των έργων αποκατάστασης στο Κυβερνείο, αλλά και το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας που ξεκινά στις 23 Αυγούστου με συναυλία της Δήμητρας Γαλάνης στην παραλία της Αύρας και ολοκληρώνεται στις 30 του ίδιου μήνα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επίσης στο ίδιο χώρο.

Μία διαφορετική πρωτοβουλία του προγράμματος αφορά στο Ιατρικό Διήμερο που θα ξεκινήσει στις 3 Ιουλίου με υπεύθυνη την κυρία Ολυμπία Χαλδαίου - Mπήτρου, διήμερο το οποίο θα φιλοξενεί και μία δράση για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα φιλοξενεί επίσης προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιστικιού, όπως η ομιλία: της Αρετής Πηγιαδίτη για τη ζωή και το έργο του Χρήστου Καπράλου. Την 5η Ποιητική Βραδιά από το Σύλλογο "Ο Άγιος Λεόντιος" στις 5 Ιουλίου, Διάλεξη: κ. Βασιλικής Φωσκόλου καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας Παν. Κρήτης με θέμα: «Μια πραγματική Όμορφη Εκκλησία - Ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων στην πόλη της Αίγινας και η μνημειακή ζωγραφική του 13ου αιώνα», από το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου, την Παρασκευή 11 Ιουλίου και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου με την Έκθεση Ζωγραφικής Σχολής Καλών Τεχνών Παρισίων, με φορέα διοργάνωσης τη Γαλλική Πρεσβεία.

Ο κύριος Κώστας Γαλάνης επισήμανε ότι στο πρόγραμμα δεν περιέχονται όλες οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Λαογραφικό Μουσείο φέτος το καλοκαίρι, καθώς θα υπάρξουν και άλλες που προγραμματίζονται από τον Δήμο και άλλους φορείς. Ακολουθεί το πρόγραμμα:
Περισσότερα...
 
"Η γυναίκα στην εκπαίδευση". Τιμητική εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο.
Πέμπτη, 13 Μάρτιος 2014 00:18

Στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση με τίτλο: "Η γυναίκα στην εκπαίδευση". Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τα τρία γυμνάσια του νησιού και σε αυτή παρουσιάστηκαν σχετικές ομιλίες, που πλαισιώθηκαν μουσικά από τον πατέρα Ελευθέριο Κουμασίδη. "Ο ρόλος της γυναίκας στην Ιστορία και η γυναίκα εκπαιδευτικός" ήταν ο τίτλος της ομιλίας της κυρίας Αναστασίας Μπέση, διευθύντριας του Γυμνασίου Μεσαγρού.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο διευθυντής του γυμνασίου της Κυψέλης κύριος Γιώργος Μπήτρος, ενώ τοποθετήθηκαν με σύντομες ομιλίες τους ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης και ο αντιδήμαρχος κύριος Νεκτάριος Κουκούλης. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τιμητικές απονομές σε γυναίκες εκπαιδευτικούς του νησιού.
 
Ομαδική έκθεση Αιγινητών καλλιτεχνών στο Λαογραφικό Μουσείο. Από την Επιτροπή Εικαστικής Πρωτοβουλίας Αίγινας.
Παρασκευή, 28 Φεβρουάριος 2014 22:23

Με έναν πλούσιο κατάλογο εκθετών που περιέχει 25 ονόματα Αιγινητών καλλιτεχνών από το χώρο της ζωγραφικής, της Αγιογραφίας και της Γλυπτικής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης που έχει τίτλο: "Ομαδική έκθεση ζωγραφικής - αγιογραφίας - γλυπτικής". Καλλιτέχνες που για χρόνια οι κάτοικοι του νησιού θαυμάζουν και παρακολουθούν τη δουλειά τους ή ακόμη και αρκετά νεώτεροι που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε εκθεσιακούς χώρους κερδίζοντας τα εύσημα για το ταλέντο τους, συγκεντρώθηκαν σε μία έκθεση που θα διαρκέσει για το εορταστικό τριήμερο, μέχρι και το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας.
Φορέας της έκθεσης είναι η "Επιτροπή Εικαστικής Πρωτοβουλίας Αίγινας", που ανέλαβε να συγκεντρώσει και να εκθέσει τα έργα των καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στο νησί. Την έκθεση προλόγισε εκ μέρους της επιτροπής η κυρία Τύμη-Εμμανουήλ Καίτη, ενώ την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτησε ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης.

Η κυρία Τύμη-Εμμανουήλ Καίτη μιλώντας στο Aegina Portal παρουσίασε τους στόχους της έκθεσης καθώς και της επιτροπής, αλλά και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή. Να σημειώσουμε ότι από ένα τεχνικό λάθος δεν ακούγονται τα ονόματα των γλυπτών που συμμετέχουν και είναι οι: Γαλάρης Σπύρος, Μαρίνης Παναγιώτης και Τζώνης Σώζος. Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτά το πρωί10.00 – 14.00 και απόγευμα 18.00 – 21.00.
 
Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη της Γωγώς Κουλικούρδη, από το Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Δευτέρα, 25 Νοέμβριος 2013 13:05

Το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την ιστορικό Γωγώ Κουλικούρδη, ένα φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη της, όπως χαρακτηριστικά το ονόμασε ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου ο οποίος τη διοργάνωσε. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από τους: Έβη Τουλούπα αρχαιολόγο, Μαίρη Κρητικού συγγραφέα, Λίνα Πετρίτου ερευνήτρια της Αιγινήτικης Λαογραφίας και Γιώργο Μπήτρο εκπαιδευτικό - συγγραφέα. Οι ομιλητές παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για τη ζωή, το έργο και την επιστημονική προσφορά της Γωγώς Κουλικούρδη στην Αίγινα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας κύριος Κώστας Γαλάνης, ενώ κατά τη διάρκεια των ομιλιών υπήρχαν παρεμβάσεις και από το κοινό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο Λαογραφικό Μουσείο, ακολούθησε ξενάγηση στο αρχείο και τη βιβλιοθήκη της Γωγώς Κουλικούρδη από τη βιβλιοθηκονόμο, μέλος του συλλόγου, κυρία Λιλή Πέππα - Σαρρηδημητρόγλου. Η ξενάγηση θα παρουσιαστεί σε επόμενο άρθρο.
 
"Φως Ψυχής". Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Ιωάννας Περατινού - Καλογιάννη στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.
Κυριακή, 17 Νοέμβριος 2013 21:36

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά, ενώ την τελευταία περίοδο τον περισσότερο χρόνο της τον περνά στο νησί, όπου διαμένει σχεδόν μόνιμα. Η κυρία Ιωάννα Περατινού - Καλογιάννη παρουσίασε την πρώτη της ποιητική συλλογή η οποία περιέχει 64 ποιήματα και έχει τίτλο "Φως Ψυχής". Η παρουσίαση έγινε σήμερα το πρωί στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου. Την κυρία Περατινού - Καλογιάννη παρουσίασε στο κοινό ή κυρία Καίτη Τύμη-Εμμανουήλ η οποία έκανε και την παρουσίαση του βιβλίου.

Το "Φως Ψυχής" προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τη ζωή μέσα από συναισθήματα όπως η χαρά, η θλίψη, ο πόνος, ο έρωτας, η φυγή. Η ποίηση της κυρίας Ιωάννας Περατινού - Καλογιάννη "αγκαλιάστηκε' από το κοινό που παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου στο Λαογραφικό. Ποιήματα διάβασε η κυρία Ελένη Κυπραίου. Η κυρία Περατινού - Καλογιάννη είχε παρουσιάσει επίσης ποιήματά της στην 3η Ποιητική Βραδιά σύγχρονων ποιητών που ζουν στην Αίγινα το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ίδια ευχαρίστησε τόσο τις κυρίες Τύμη και Κυπραίου για την βοήθειά τους στην παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής, όσο και το κοινό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.
 
Εκδήλωση για τον Ιωάννη Δομπόλη στο Λαογραφικό Μουσείο
Πέμπτη, 31 Οκτώβριος 2013 20:26

Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, καθώς ο Δήμος Αίγινας, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Δομπόλη. Το 1828 ο Ιωάννης Δομπόλης εγκαταλείπει τις προσοδοφόρες απασχολήσεις του στην Πετρούπολη, ακολουθεί τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, αναλαμβάνει διαδοχικά Γενικός Ταμίας της Ελλάδος, μέλος της επί της Οικονομίας Επιτροπής και Πρόβουλος Οικονομίας, γίνεται δηλαδή ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, προσφέρει εντελώς δωρεάν τις πολύτιμες υπηρεσίες του και συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, την εποχή που αυτή έβγαινε από τα ερείπια.

Η κλονισμένη υγεία του τον αναγκάζει, ύστερα από διετή προσφορά προς το Έθνος να εγκαταλείψει την Αίγινα και να επιστρέψει στην Πετρούπολη. Η είδηση της δολοφονίας του Καποδίστρια του προκαλεί αγιάτρευτη ψυχική και ηθική συντριβή. Τότε παίρνει και τη μεγάλη απόφαση: Να διαθέσει, όλη την περιουσία του, καρπό προσωπικών μόχθων, στερήσεων και θυσιών, και να ιδρυθεί το έτος 1906 Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, με το όνομα Καποδιστριακό.
Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό του Δημάρχου Αίγινας κυρίου Σάκη Σακκιώτη, του Προέδρου Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστου Δημητρόπουλου, χαιρετισμό του Προέδρου Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής κ. Φρίξου Πούρλη, καλωσόρισμα του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών κυρίου Αλέξη Κράους και παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα κύριο Σπυρίδωνα Εργολάβο, φιλόλογο με θέμα: "Ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Ιωάννης Δομπόλης στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους".

Σήμερα το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας ο πρωτοπρεσβύτερος, πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα Καποδιστριακά κτίρια από τον κύριο Αλέξη Κράους, στα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.
 
Ρεσιτάλ για τσέλο και πιάνο στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.
Παρασκευή, 20 Σεπτέμβριος 2013 13:42

Δύο σημαντικούς μουσικούς φιλοξένησε χθες το βράδυ το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Πρόκειται για τον Αστέριο Προύφτη στο βιολοντσέλο και τη Θάλεια Αθανίτη στο πιάνο. Ο βιολοντσελίστας Αστέριος Πούφτης, β' κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και η πιανίστα Θάλεια Αθανίτη, έχουν να επιδείξουν μία σημαντική σολιστική πορεία και το κοινού του νησιού τους είχε απολαύσει το Σεπτέμβριο του 2011 σε μία αξέχαστη μουσική βραδιά στο λόφο της Αφαίας και τότε καλεσμένους του Φεστιβάλ Φιστικιού Αίγινας.

 

Η χθεσινή συναυλία είχε τίτλο "Από την Ρωσία με αγάπη" και περιελάμβανε έργα των: Στραβίνσκι, Προκόφιεφ και Ραχμάνινοφ.
 
Διάλεξη του κ. Ηλία Μαριολάκου στο Λαογραφικό Μουσείο.
Σάββατο, 31 Αύγουστος 2013 12:49

Τον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Ηλία Μαριολάκο, φιλοξένησε χθες το βράδυ ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, σε εκδήλωση - διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στην αυλή του μουσείου. Ο κύριος Μαριολάκος εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά το κοινό, που γέμισε με την παρουσία του την πλατεία και άκουσε με ενδιαφέρον την εισήγησή του. Το θέμα της διάλεξης ήταν ¨"Αίγινα - Αργοσαρωνικός. Όταν οι Πρωτοέλληνες έπλαθαν τους θεούς τους" και αποτέλεσε μία περίφημη γεωμυθολογική προσέγγιση.

Τον κύριο Μαριολάκο προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού κύριος Κώστας Γαλάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό του έργο, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του συλλόγου.
 
"Παράδοση - Τέχνες - Γεύσεις". Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο.
Παρασκευή, 02 Αύγουστος 2013 16:51

Ξεκίνησε να λειτουργεί χθες και σήμερα Παρασκευή στις 20:30 το βράδυ θα γίνουν τα εγκαίνιά της στο Λαογραφικό Μουσείο. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο "Παράδοση - Τέχνες - Γεύσεις", έκθεση που γίνεται επί σειρά ετών και έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων και των παραθεριστών του νησιού ως μια προσπάθεια στήριξης της παράδοσης του νησιού και των καλλιτεχνών του, μέσα από την παρουσίαση προϊόντων, χειροτεχνημάτων και καλλιτεχνικών δημιουργιών που έχουν τη "σφραγίδα" της Αιγινήτικης.


Με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης σήμερα το βράδυ, στο Aegina Portal μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού κύριος Κώστας Γαλάνης και εκ μέρους του συλλόγου η κυρία Λιλή Πέππα που παρουσίασε την έκθεση. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Λαογραφικού από 1 έως 12 Αυγούστου με ώρες λειτουργίας 10:30-13:30 & 18:30 - 21:00. Φορέας της έκθεσης είναι ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL